16 July 2020

Blog Post: ThinkChina Student Forum Læseklub - Opråb [Danish]

ThinkChina Student Forum er et studenterinitiativ under ThinkChina. Vi organiserer en række forskellige arrangementer, herunder sprogcaféer, foredrag, og filmforevisninger, og så har vi naturligvis også en læseklub - læs mere nederst på siden.

Af Silke Hult Lykkedatter, Studerende, Kinastudier KA, KU, og Assisterende koordinator, ThinkChina.

Årets første bog til læseklubben blev Opråb, skrevet af Lu Xun (1881-1936), og oversat af Peter Damgaard i 2018. Bogen er en 219-siders samling af noveller fra 1918 til 1922, der indeholder nogle af Lu Xuns kendteste værker, som bl.a. "Idiotens dagbog" og "Grundlæggende beretning om Ah Q". Novellerne afspejler alle tydeligt Lu Xuns mørke samtidssyn, mismod, og afstandtagen, men også et håb om forandring er sneget sig ind mellem linjerne i den ellers tendenserende til nedtrykkende novellesamling.

I læseklubben talte vi om, at bogen fungerede godt som et spejl for Lu Xuns forfatterskab, og kan benyttes som et skønlitterært historiepust om Kinas samfund og befolkning i overgangen fra kejserdømme til folkerepublik. Vi havde alle haft en god læseoplevelse generelt, men bogen fik ikke topkarakter af nogen af os. Overvejelserne gik på, at selvom novellerne varierer i handling og tema, er de underliggende kritikpunkter, mekanismer og syn meget overlappende, og det bliver lidt ensformigt i længden. Har man først læst teksterne ind i Lu Xuns forfatterskab, virker budskabet klart og tydeligt - og repetitivt.

Vi havde underligt nok næsten alle forskellige yndlingsnoveller, hvilket gjorde det ekstra interessant at høre hvad vi hver især havde tænkt og følt i vores læsning. Nogle noveller var for gennemarbejdede på uni til, at de kunne give læseglæde for én, men for en anden var de nye og supergode. Nogle var skrevet for forvirrende til at give mening - men det kunne også være med til at gøre læseoplevelsen mere spændende, - og andre var bare for nedtrykkende.

Der var også en novelle der kritiserede folks moral og mangel på næstekærlighed, der dog skilte sig ud ved positivt at slutte af med hvad der kunne læses som et optimistisk håb mod fremtiden. Her var vores tragikomiske pointe dog, at de helt samme moralske skrupler stadig viser sig i det kinesiske samfund i dag - eller måske er opblomstret påny - i de
sager hvor folk udnytter fremmede på gaden. Det ironiske twist gjorde dog bare læseoplevelsen og den efterfølgende diskussion lidt sjovere.

Vi havde en super hyggelig eftermiddag i gården hjemme hos Silke, hvor vi med varm kakao, muffins og håndsprit endelig kunne mødes, efter at have ventet længe på, at corona-forholdene ville tillade det. Vi fik hyggesnakket, Kinasladret og med 10.000 forskellige overvejelser og oplevelser talt os gennem alle bogens noveller, og da solen kom frem og den sidste kaffetår var slubret op, følte vi os kaldet til kamp! Klar til sol og sommer, og endnu en læseklub på den anden side! Næste gang vil vi gerne læse et nyere værk - forslag er meget velkomne :)

OPRÅB: "Meld jer til og vær med i næste læseklub!"

Om TCSF læseklub

Et par gange om året sætter TCSF skub i en ny læseklub - det bliver meldt ud på vores Facebookside, så hold endelig øje der, hvis du kunne tænke dig at være med!

Hvad?
  • Bøgerne vi læser er altid kinesiske værker, nye eller gamle, vi læser dem dog på dansk, eller nogle gange engelsk.
  • Man tilmelder sig pr. gang, får bogen vi skal læse (gratis!), og efter et passende stykke tid holder vi mødet hos en af os. Vi sætter god tid af til at læse den, så både læseheste og ponyer kan være med.
  • Til mødet står den på opvartning, oftest med aftensmad, drikke og godter, diskussion af bogen, og selvfølgelig en masse hyggesnak og Kinasladder. Bogreflektionerne plejer at spænde vidt, og omfatter alt fra den generelle læseopleveelse med indtryk og vurderinger til akademiske analyser, historiske paralleller, og naturligvis sprognørdede oversættelsesovervejelser. Så uanset dit litterære udgangspunkt er plads til dig her :)