ThinkChina på Folkemødet 2022
ThinkChina havde i samarbejde med Politiken arrangeret en paneldebat på årets Folkemøde på Bornholm, hvor Danmarks forhold til Kina nu og i fremtiden blev diskuteret.
Engang kunne Vesten og Danmark ikke få nok af samhandel med Kina, og den ene erhvervsdelegation efter den anden tog til Kina, myndighedssamarbejdet kørte derudaf, og der var mange forskningssamarbejder mellem danske og kinesiske universiteter.
Nu er det nye tider. Coronanedlukning har besværliggjort kulturudveksling, og danske expats forlader Kina i stort tal. Samtidig skriver danske medier flittigt om frygten for kinesiske spionprogrammer i vores elektronik. Forskningssamarbejder ses som noget, der kan udgøre risici for Vesten. Kina vokser som supermagt, og Vesten må indstille sig på nye tider.
Det centrale spørgsmål er, hvorvidt Danmark har tilstrækkeligt videns- og informationsgrundlag om Kina til at kunne forholde sig til landet. Her var konklusionen på paneldebatten, at vi skal styrke vores viden om Kina, så interessentgrupperne i Danmark - blandt andet vores politikere - får de bedste forudsætninger. Dette synspunkt er ThinkChina ikke overraskende meget enige i!
Paneldeltagerne bestod af mangeårig Kina-korrespondent, Pia Elers Caspersen, Post-doc ved Kinastudier på ToRS - Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet, Yi Ma, Mads Vesterager Nielsen, Kinaanalytiker og medstifter af Sinolytica, og Karsten Hønge, udenrigsordfører for SF - Socialistisk Folkeparti og medlem af Udenrigspolitisk Nævn.
Debatten blev modereret af journalist hos Politiken, Alexander Sjöberg, og daglig leder af ThinkChina, Casper Wichmann.