22 January 2021

ThinkChina Analysis: Fører et stadigt stærkere kinesisk militær til krig? [Danish]

I Kinas seneste hvidbog om PLA, fremhæves PLA’s evne til at kæmpe og vinde krige, men samtidig underspiller Kina også sin militære styrke, og understreger, at PLA stadig er langt bagud i forhold til verdens førende militære magter. Denne analyse af professor Bertel Heurlin belyser dette spændingsfelt og undersøger om det kinesiske militær er ved at overgå det amerikanske militær.

Key takeaways:

  • Xi Jinping igangsatte i 2015 den omfattende transformation af PLA nogensinde, så man kunne tilpasse sig den amerikanske Revolution in Military Affairs. Reformerne skulle have været afsluttet i 2020, men der er stadig lang vej endnu.
  • Hvor USA´s militær er indstillet på den globale krig, tænker Kina lokalt og regionalt. USA ønsker fortsat overlegenhed. Kina satser på asymmetrisk krigsførelse.
  • Den avancerede teknologiske udvikling af Kinas væbnede styrker har gjort Kina til verdens næststærkeste militærmagt, hvilket også har medført en tiltagende militarisering af det kinesiske samfund. Der er dog stadig stor forskel på de militære kapabiliteter hos Kina og USA.

Download og læs her