1 June 2021

ThinkChina Analysis: To Kinafortællinger; Det rige Kina og det sårbare Kina [Danish]

Der er to fortællinger om Kinas økonomiske styrke: Den første er, at meget snart kommer det tipping point, hvor Kina overhaler USA økonomisk. Det får afgørende konsekvenser politisk. Denne fortælling viser den nye fremstormende økonomiske supermagt, som tager over fra USA.

Men der findes også en alternativ fortælling om det sårbare Kina. Det er fortællingen om, at der findes et andet sæt af kendsgerninger, kvantitative som kvalitative, der udgør Kinas åbenbare svagheder. Denne anden fortælling viser et udviklingsland, som har svært ved at finde sig til rette som et middelindkomstland med de fundamentale socioøkonomiske problemer af styringsmæssig karakter, som denne proces medfører.

Ifølge Professor Bertel Heurlin er denne anden fortælling den mest realistiske: Kina er ikke klar til at tage over - der bliver ikke noget tipping point. Trods ambitiøse mål og kinesisk stolthed over økonomiske sejre, er Kina er fuldt klar over alvoren i og omfanget af alle de fundamentale problemer, som den anden fortælling indeholder. Derfor er den anden fortælling den afgørende del af alle Kinas vigtige beslutninger.

Download og læs her.